Gepubliceerd Op: 14 september 2017Categorieën: ArchiefReacties uitgeschakeld voor Melanchthon Business School (Bleiswijk) opent gloednieuw schoolgebouw

Bleiswijk, 14 september 2017

Melanchthon Business School opent gloednieuw schoolgebouw

Op 14 september 2017 opende Melanchthon Business School (MBS) het nieuwe schoolgebouw aan de Wilgenlei in Bleiswijk. Het gebouw van de MBS past goed in het Bleiswijkse landschap. Het is duurzaam, licht en compleet ingericht voor modern, eigentijds beroepsonderwijs, met voldoende faciliteiten voor theorie en praktijk.

Na jarenlange voorbereiding heeft de Business School een gebouw dat aansluit bij de toekomstige ambities van de school. ‘Met het nieuwe karakteristieke gebouw is de MBS een pareltje voor Lansingerland’, aldus Nico van den Eijkel, algemeen directeur Melanchthon. Het karakteristieke gebouw is er geen één van dertien in een dozijn. Melanchthon en Bleiswijk kunnen trots zijn!’

MBS staat voor goed beroepsonderwijs en daagt de leerlingen uit het maximale uit zichzelf te halen.
Van den Eijkel: ‘Het nieuwe gebouw biedt de kans het onderwijs verder te verrijken en te verbinden
met het MBO en het bedrijfsleven in de regio’.

Opening met 3 O’s

Voor de opening plantten leerlingen en ouders 3 bomen op het schoolplein. ‘De drie bomen staan voor de 3 O’s van Ondernemers, Overheid en Onderwijs’, vertelt de trotse directeur Cees de Jong,

‘overal waar deze drie O’s goed met elkaar samenwerken floreert het beroepsonderwijs’.

De drie O’s kwamen elk met een eigen advies voor de school aan het woord. Jeroen Heuvelink, wethouder Lansingerland, gaf aan dat ‘de gemeente Lansingerland de partijen bij elkaar brengt en op deze wijze goede samenwerking bevordert’. Ilone Ammerlaan, ondernemer en voorzitter VNO/NCW Oostland, benadrukte dat ‘samenwerking tussen ondernemers en onderwijs de sleutel is voor kwaliteit en aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt’. Volgens Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur Lentiz onderwijsgroep, ‘vormt deze samenwerking in het Oostland een unieke kans voor leerlingen om voldoende tools voor de toekomst te ontwikkelen’.

Onderwijs voor elke leerling

Tijdens het programma vertelden drie oud-leerlingen wat de school voor hen heeft betekend. Fatima Tahtahi, vertelde dat ze zich altijd gesteund voelde in haar droom om advocaat te worden.

‘Samen met mijn decaan heb ik een realistisch stappenplan gemaakt. Dat was een goede aanpak, waar ik veel aan heb gehad’. Een andere oud-leerling benadrukte het goede contact met de docenten, die altijd voor je klaar staan. ‘Je mag jezelf zijn en je voelt je gezien’. Passie voor het vak kwam ook naar voren: ‘Extra lessen en de aandacht hebben mij er doorheen gesleept’, aldus Merel van der Stap, de jongste oud-leerling, die nu deelneemt aan het mbo. Adjunct-directeur André Molenaar benadrukte dat ‘het geheim van de MBS vooral zit in het gehele team van de school’.

MBS: verbonden met de business in Oostland

MBS Bleiswijk biedt beroepsonderwijs in vmbo én mbo aan en bereidt leerlingen voor op de moderne maatschappij. Directeur Cees de Jong: ‘Niet voor niets staat business prominent in de naam van de school. De school is sterk verbonden met de bedrijvigheid in regio Oostland. Dat biedt veel voordelen. Door deze verbinding is het onderwijsprogramma steeds ‘up to date’ en leerlingen krijgen een goed beeld van nieuwe ontwikkelingen’. De verbinding met regionale bedrijven en instellingen start al in de onderbouw met de vier talenten: ‘De jonge onderzoeker’, ‘kunst & lifestyle’, ‘sport & recreatie’ en ‘dier en natuur’. De talenten zijn verbonden met de leerroutes in de bovenbouw.

Breed onderwijsaanbod

De twee beroepsgerichte profielen (‘Groen’ én ‘Dienstverlening & Producten’) in de bovenbouw dekken de regionale bedrijvigheid af. Hierdoor valt er genoeg te kiezen voor de leerlingen. Het moderne programma is eigentijds en praktijk- en sterk ICT-gericht. André Molenaar, adjunct- directeur: ‘In toekomstgericht onderwijs mag ICT niet ontbreken. Met ICT-vaardigheden maken we de leerlingen sterk voor hun deelname aan de maatschappij’.

Toekomstgericht beroepsonderwijsonderwijs

MBS bestaat volgend jaar 70 jaar. Sinds 1948 heeft de Melanchthon Business School ongeveer 8000
leerlingen opgeleid. 80 % van deze leerlingen stromen uit naar een breed scala van opleidingen in de ICT, Zorg, Techniek, Economie, Horeca, Sport, Beveiliging en Logistiek, terwijl 20 % kiest voor een vervolgopleiding in de sector Groen. Directeur de Jong: ‘We vinden ze terug in allerlei functies en werkvelden van bedrijfsleider tot medewerker, van voorlichter tot leraar en van directeur tot werknemer’.

Doorlopende leerlijnen vmbo-mbo

Uniek is het gecombineerde vmbo/mbo aanbod, dat versnelde opleidingen mogelijk maakt.

Speciaal is Het Groene Lyceum, dat in 6 jaar leerlingen voorbereidt op het hbo; onderweg behalen ze daartoe de benodigde vmbo- en mbo-diploma’s. MBS is een moderne, eigentijdse school met volop keuzemogelijkheden voor de leerling van nu en van morgen!

Samenwerkingsovereenkomst Lentiz mbo en Melanchthon

Aan het einde van de officiële deel van de opening hebben Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur Lentiz onderwijsgroep, en Henk Post, voorzitter Raad van Bestuur CVO, hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst tussen Lentiz en Melanchthon. Met het tekenen van deze overeenkomst bekrachtigen Lentiz en Melanchthon hun voornemen om vanaf volgend jaar samen te werken in de nieuwe school Lentiz | MBO Oostland. Op deze wijze wordt het mbo-aanbod in Bleiswijk gecontinueerd. Henk Post is enthousiast: ‘Met deze samenwerkingsovereenkomst slaan we een brug tussen vmbo en mbo, waar met name de leerlingen van de MBS van profiteren’.

De nieuwe mbo-school Lentiz | MBO Oostland, die per 1 augustus 2018 gevestigd zal zijn in het vandaag geopende schoolgebouw in Bleiswijk, biedt groene mbo-opleidingen Hovenier, Bloem & Design, Agrohandel & Logistiek en Dierverzorging in een doorlopende leerlijn vanuit het vmbo van Melanchthon. “Met deze intensieve samenwerking spelen we in op de vraag van bedrijven in de brede regio Oostland. Het is een unieke kans om onderwijs te bieden, waar bedrijfsleven en onderwijs samenwerken aan betekenisvolle opleidingen. In de samenwerking ligt de ontwikkeling van beroepscompetenties dichtbij bedrijven en is het afgestemd op de toekomstige internationale praktijk”, gaf Gert Kant aan.

Spectaculaire dronefilm

Op de opening werd een prachtige korte film vertoond, waarin de oudbouw en nieuwbouw van de school met een drone in beeld kwamen. Om deze spectaculaire film te zien gaat u naar de website van MBS (www.melanchthon.nl/mbs).