Gepubliceerd Op: 15 januari 2013Categorieën: Archief0 Reacties on Onderwijsprijs Limburg

De VBG-school Porta Mosana College in Maastricht heeft de Onderwijsprijs Limburg 2011-2013 in de categorie voortgezet onderwijs gewonnen.

PMC is nog niet zo lang geleden verhuisd van het landelijke Gronsveld naar het urbane Maastricht. Dat was een grote overgang. De docenten van vmbo Groen hebben wederom groene verbindingen met de omgeving weten te slaan, ook in de nieuwe stedelijke omgeving. Daarbij werden zij gestimuleerd door het KIGO-project: ‘VBG-scholen buitengewoon in wijk en regio’, waarbij buitenschools leren (regioleren) is ontwikkeld.  Met een buitenschoolse werkplek op het nabij gelegen psychiatrisch centrum Mondriaan slaat de opleiding een dubbele slag. Niet alleen reageren de leerlingen zeer positief op deze authentieke leeromgeving, bovendien komen de leerlingen in contact met groene zorg. Ook door regelmatig groene activiteiten te verzorgen voor en met de scholieren van de Tyltylschool, die naast de PMC-locatie ligt, ervaren de leerlingen wat groene zorg betekent. Al deze activiteiten zijn niet onopgemerkt gebleven.

De VBG-school en het groene team zijn dan ook bijzonder trots op de onderwijsprijs van de provincie Limburg 2011-2013, die ze in december 2012 hebben gewonnen. Uit het juryrapport: ‘Een prachtig project: de school wil meer ‘zorg’ in het groene onderwijs, vmbo-leerlingen die voor de sector landbouw kiezen, werden tot nu toe te weinig geconfronteerd met zorg. Om leerlingen een meer gefundeerde keuze te laten maken, is men gaan samenwerken met een Tyltylschool en een instelling voor psychiatrische patiënten, onder de naam ‘samen wonen, samen leven’. Het PMC laat zien dat het oog heeft voor de toekomst van de leerlingen, op een manier die uitstijgt boven wat je van een school mag verwachten. De meerwaarde van het project is de wijze waarop alles wordt uitgewerkt, begeleid en beoordeeld. De goede documentatie maakt het project ook zeker overdraagbaar naar andere scholen’.